17 Temmuz 2016 Pazar

Son Dönemde Okuduklarım

Blogla ilgili içime sinmeyen bir şey vardı. Allah allah diyorum, çıkan Batman sayılarını yazdım, grafik romanları da yazıyorum, film ve dizi yazıları da geliyor. Ne olaki diye düşünüyordum. Batman TAS yazıları zaten bir oturuşta yazılacak yazılar değil, sorun ondan da kaynaklanmıyordu. Ayol meğerse en son kitap yazısı olarak Dracula'yı yayınlamış ondan sonra da yazmamışım! Kitap yazısı yazmadığım için de bir şeyler eksik hissediyorum haliyle. Gerçi kitap yazısı nasıl yazılır onu da unutmuşum ya ^.^


The Godfather: Amerikan Rüyası'nı yaşayan, daha yaşarken efsane olmuş birinin kitabından başlayayım. Evet, Mario Puzo ve The Godfather'dan bahsediyorum. The Godfather evrenini çok sevdiğim başladım kitaba yalan yok. Çok yüksek beklentiyle başladım romana. Ancak beklediğimi alabildim mi bilmiyorum. Çünkü aşırı ayrıntıya girilmiş. Ama girmesi gereken yerde de girmemiş. Şöyle ki, filmden hatırlarsınız, Santino'nun Constanza'nın düğününde götürdüğü (ay o ne biçim tabir, püh bana) bir kız vardı: Lucy. Sayfalarca bu kızı okudum ya sayfalarca. O yetmedi Sonny'den sonraki sevgilisini okudum. Kaç sayfa Johnny Fontane'ye ayrılmıştı bilmiyorum. Peki ya Freddie ne kadar yer alıyordu sizce? Çoook az. O yönden biraz hayal kırıklığına uğradım açıkçası.

En etkilendiğim kısım ise, tabii ki Baba'nın, Baba oluşu ve Santino'nun ölümüydü. Bu kısımlar gerçekten çok iyiydi. Ancak Michael gereği kadar betimlense de, Al Pacino etkisinden olsa gerek, kitapta çok da sert bulmadım. Çünkü bir miktar karakter farklılığı vardı. Eh, ben de Mike'ı Al Pacino olarak kodlamışım kafamda, bu Mike aşırı farklı olmasa da oturmadı bende. Ah, unutmadan söyleyeyim Baba'nın her bir cümlesi quote niteliğindeydi.

Mario Puzo, filmde Francis Ford Coppola'ya yardım etmiş. Yani film senaryosunu beraber yazdılar. Zannımca bu bahsettiğim yerleri söküp atmasının sebebi de kendi içinde de tam oturmamış olması. Yani filmde iyi ki öyle gereksiz yerlere girmemişler. 

Sonuç olarak, gerçekten iyi kitap. Demek istediğim çok yüksek beklentiye girmeyin, çünkü film bile Mario Puzo (ve Coppola) tarafından modifiye edilmiş. Ancak Godfather evrenini seviyorsanız, evet, öneririm. 
Not:  Bir mafya kurmak için gereken bütüüün terimleri öğrendim. Pezzonovante, Consigliori, Caporegime filan hepsini biliyorum artık. Yani mafya analığı yapabilecek potansiyele sahibim. Bi' düşünsem mi? (Ayol, tabii ki şaka!) ^.^ 


Psikanaliz ve Din: Bir Erich Fromm kitabı. Freud ve Jung'un fikirlerini karşılaştırıp, insanın dini inancının temelini sorguluyor. Tabii bu noktada pek çok (iyi) tespite varıyor. Mesela, bir insanın dini inancı yoksa en az onun kadar başka bir şeye değer verebileceğini söylüyor. Mesela: Para, başarı vb. Yani insanın dininin sadece inanç açısından bakılmayacağı gibi söylemleri var. Dini ayinlere kadar giden bir konu skalası var aslında. Psikanaliz ve dini bayağı inceliyor anlayacağız. Şimdi ben bunun (ve Erich Fromm'un diğer kitaplarıyla) birlikte boydan yazısını yazmak istediğimden çok da ayrıntıya girmeyeceğim. Ancak dinin psikolojik yerini okumak isterseniz öneririm. Daha önce psikolojik okuma yapmamışsanız da sizi çok yormaz. Akıp giden bir anlatımı var, hemencecik bitiyor. Öneririm yani, baya ufuk açıcı bir kitap ^.^


Ev Yapımı Bir Paraşüt: Nedendir bilmem, Aziz Kedi'ye değişik bir sempatim vardır. Belki gerçekten kültürlü olmasından, belki Ankara Hukuk'u elinin tersiyel itmesinden, belki mutlu olduğu şeyi yapmasından (E şıkkı hepsi) söyledikleri benim için kıymetlidir. Bu kitabı da Instagram'dan önermiş. Ben de alıp okudum tabii.

Şimdi, Aziz Kedi 'En tırışka olmayan tavsiye kitabı' olarak tanımlamış, kişisel gelişim (yani self-help) değil diye belirtmişti. Evet doğru, tam olarak kişisel gelişim değil. 

Zihinsel yükten ve onun getirdiği çeşitli durumlardan nasıl kurtulacağımızı göstermeye çalışıyor. "Zihniniz sizi yönetiyor ancak farkında bile değilsiniz" diyor. Kısım kısım dikkatimi çeken yerler oldu evet. Tam satırların altına çizip tumblr'a atmalık kitap. Güzel quote'ları var.

Ancak bana göre değil. Yani şimdi, burada yalan söyleyemem. Ancak kitabın seveni çok. Yani benden kaynaklı bu durum. Bu tür kitapları sevemiyorum ben, çok da az okumuşumdur bu doğrultuda. Ama siz bir araştırın, belki gerçekten işinize yarayacak bir kitaptır ^.^




Share:

6 yorum:

  1. The Godfather efsanedir be. Kitabı olduğunu ilk kez görüyorum. Fırsatım olduğunda okuyacağım, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki efsanedir ^.^ Yıllar geçse de eskimez :)

      Sil
  2. güzel bir inceleme olmuş.. bu arada bloğunuzu takibe aldım bende bekliyorum sevgiler :)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba çok güzel bir inceleme olmuş tebrikler. Bu ev yapımı bir paraşüt kitabını hiçbir yerde bulamadım satmak ister misin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, satmak ne demek, haticehayal96@gmail.com mail adresim; iletişim bilgilerini bana yollarsan gönderebilirim (:

      Sil

Yorumunuzu eksik etmeyin, her biri çok değerli^^