26 Ağustos 2017 Cumartesi

American Crime Story: The People v. O. J. Simpson

Dizinin ismi oldukça tanıdık geliyor olabilir: American Horror Story. Şahsen American Horror Story’yi Jessica Lange için üç sezon izlemiş, ancak Freak Show’u birkaç bölüm izledikten sonra takibi bırakmıştım. Freak Show’dan sonra Jessica Lange kadrodan ayrıldığı için bir daha da bakmadım.

American Crime Story’de Ryan Murphy yine işin içinde, Saraj Paulson ve Cuba Gooding JR gibi American Horror Story’de yer alan oyuncular yer alıyor, formatı ise tıpkı AHS gibi, nasıl ki AHS her dönem farklı korku temalarını ele alıyor, American Crime Story de belirli, ünlenmiş suç davalarını ele alacak. Yani AHS'’in bir başka versiyonu diyebiliriz, ancak kendimi tutamıyor ve şimdiden söylüyorum: İlk sezonumuz The People v. O.J. Simpson çok çoook sağlam bir sezon olmuş.

O.J. Simpson’ın olayını mutlaka duymuşsunuzdur, hatta küçükken Bronco’nun bizim haberlerimize de çıktığını görmüş olabilirsiniz (Yok benim yaşım o kadarına el vermiyor :d) Dünya çapında ses getiren olaylardan biriydi. Öyle ki, O.J. Simpson’ın savcılığın çağrısına uymayarak Bronco ile kaçışı an be an görüntülenmiş, NBA finalleri yarıda kesilip bu yayımlanmıştı. Davanın gelişim sürecinde Amerika halkı ikiye bölünmüş, ülke gündeminin ortasına bu olay oturmuştu. Hatta dava süreci yayımlanmıştı, görüntülere hâlâ ulaşmak mümkün.

Tabii bilmeyenler için biraz anlatayım: Ünlü O.J. Simpson’ın eski eşi Nicole Simpson ve sevgilisi Ronald Goldman oldukça vahşice bir şekilde öldürülüyor. Çeşitli kanıtlar bulunuyor ve savcılık tarafından O.J. Simpson en güçlü ve tek şüpheli olarak belirleniyor. Bunun üzerine başında Johnnie Cochran ve Robert Shapiro’nun bulunduğu Rüya Takım (The Dream Team) oluşturuluyor ve dava oldukça medyatikleştiriliyor, adeta bir cinayet dosyasında uzaklaşıp siyahi / beyaz kavgasına dönüşüyor. Zamanın LAPD’nin Afro-Amerikan vatandaşlara karşı tutumu belli olduğundan, olayı buraya çekmek pek de zor olmuyor. Tüm kanıtlara rağmen dava çok uzuyor ve elli binin üzerinde mahkeme tutanağı çıkıyor ortaya; bir de oldukçe meşhur olan bir söylem miras kalıyor “If it doesn’t fit, you must acquit – Eğer uymuyorsa, temize çıkartmalısın”.

O.J. Simpson’ın suçlu olup olmamasını bir kenara bırakıp devam edelim (buna yazının son kısmında değinirim) dizimizin ilk sezonu tam da bu davayı konu ediniyor. En başından sonuna kadar dava sürecini ve arka planını ele alıyor. Dizi çıkmadan önce de bildiğim bir konuydu bu, hatta bir blog yazısı yazmak istemiştim ancak kendime hakim olamayacağımı bildiğim için yazmamıştım. Yani söyleyebilirim ki, oldukça iyi ele alınmış. Hatta öyle sahneler var ki, dava videolarından aynen alınmış.

Friends'in Ross'u David Schwimmer'dan harika Robert Kardashian olmamış mı ya (: Bir de bu adamın konuşması çok güzel asdfgh Neyse ben yine cıvımaya başladım, yazıya döneyim :/


Kadrosu oldukça sağlam, Sarah Paulson Marcia (savcımız) karakterine cuk diye oturmuş. Zaten bu rol için oldukça hazırlandığı biliniyor, role girebilmek için gerçek Marcia’nın parfümünü bile kullanmış. Courtney B. Vance, Johnnie Cochran’a harika olmuş, John Travolta’yı Robert Shapiro olarak görmek de muhteşemdi. Belki yüz olarak benzemese de John Travolta’nın o tavırları, hareketleri, konuşması oldukça iyiydi. 



10 bölümlük ilk sezonumuzun temposu hiç düşmüyor. Ancak çok bilmişlik yaparak bir şey söyleyeceğim, böyle yoğun bir diziyi İngilizce alt yazılı izlemeye çalışmamdan mı yoksa savunacağım şey gerçekten doğru mu tam kestiremiyorum ancak, ilk üç bölümde kamera öyle hareketli öyle hareketli ki bildiğiniz migrenim tuttu. Dalga geçmiyorum. “Walk and talk” tekniği halt etmiş burada, gerilimi arttırmak için kullanılan kamera tekniklerini çok aşırı buldum. Diğer bölümlerde bu olay azalıp bitme noktasına geldi zaten. Ama bu paragrafı çok da ciddiye almamanızı öneririm sonuçta Sinema öğrencisi falan değilim (Ay keşke olsam)

Sonuç olarak izleyin bu diziyi. Çünkü hukuk dünyasının nasıl “adalete” inanan insanlara ihtiyacı var göreceksiniz. İş cinayetten, katledilmiş olan iki insandan çıkıyor ve ego savaşlarına dönüyor. Özellikle Marcia’nın yaşadığı baskı ve seksizm iğrenç.

Anlayacağınız bayağı sevdim ben, oldukça güzel bir hukuk dizisi olmuş.  İlk sezon gayeet iyi, umarım AHS gibi sonradan bir sirke dönüşmez.

Ha O.J. Simpson mı? Spoiler yemek istemeyen burayı okumasın:

Rüya Takım sayesinde salınmış olsa da sonraları tekrar açılan davada suçlu bulunuyor; ancak tazminat cezası veriliyor. Şu sıralar soygun yüzünden içeride olması lazım.




Böyle işte.


Share:

2 yorum:

  1. TV Show Time'da keşfetmiştim bu diziyi. Favorilere ekledim ama daha izlemeye başlamadım. Yazı ile karşılaştığım iyi oldu. Role kendini kaptırarak gerçek kişi ile aynı parfümü falan kullanmak... Bu hangi seviye üstat?

    Travolta reyiz de varmış ve gerçek olayı ele alıyor. Diziye olan ilgim daha çok arttı, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet evet, muhteşem hazırlanmışlar ^^ John Travolta da çok iyi oturmuş :D Bir şans verin derim ben ^^

      Sil

Yorumunuzu eksik etmeyin, her biri çok değerli^^