30 Ekim 2020 Cuma

The Haunted Palace (1963)

The Haunted Palace, Roger Corman’ın yönettiği ve başrolünü Vincent Price’ın üstlendiği korku janrında 1963 çıkışlı bir film. Tabii Roger Corman ve Vincent Price deyince akıllara direkt olarak Edgar Allan Poe geliyor; keza film de aslında “Edgar Allan Poe’s The Haunted Palace” diye geçiyor ancak Edgar Allan Poe’nun aynı isimli şiirinin filmde kullanılması dışında Poe ile pek bir alakası yok. Tam tersine film aslında H.P. Lovecraft’ın “The Case of Charles Dexter Ward” isimli novellasının bir uyarlaması.


 



Filmin kısaca konusu şöyle: 1765 yılında Arkham, Massachusetts’te (bakmadan yazdım :d) bir takım tuhaf olaylar yaşanmaktadır. Kasaba halkı Joseph Curwen’dan işkillenerek onun şatosunu basar; aradıkları kayıp kızı bulurlar. Joseph Curwen’ın özellikle genç kadınları kullanarak yaptığı büyücülük işleri ayyuka çıkınca kasaba halkı Joseph Curwen’ı yakmaya karar verir. Canlı canlı yakılan Curwen geri döneceğine dair yemin eder. Aradan 110 yıl geçmiştir; Charles Dexter War büyük büyük dedesinden miras kalan şatoya gelmeye karar verir. Ancak kasabaya adım atar atmaz hiç hoş karşılanmaz. Çok zaman geçmeden Dexter kendini tuhaf bir haleti ruhiyenin içinde bulacak ve şatoyu terk etmek istemeyecektir. Onu şatoya bağlayan bir şey vardır ve “tuhaf” olaylar yeniden baş gösterecektir.



Blogumda birkaç gündür klasik korku türünde sevdiğim filmleri paylaşmaya çalışıyorum. Bu film de gözümü kapatarak izleyin diyebileceklerim arasında. Neden?



Çünkü film çok iyi bir gotik korku filmi. Özellikle ele aldığı cadılık temasının iyi örneklerinden (Arkham Lovecraft için aslında Salem demek) ve sinematografik olarak da iyi bir yerde. Roger Corman renkleri çok iyi kullanmış, filmin çok güzel bir karanlığı var. Set tasarımı biraz sahte dursa da Roger Corman yaratmak istediği gotik aurayı pek ala çok güzel yaratmış. Gereksiz bir bilgi vermem gerekirse sette kullanılan eşyalar Roger Coman’ın başka filmlerinde de kullanılan eşyalar; ancak kendisi bazı şeyleri farklı kullanmayı seven yönetmenlerden. Bu arada hikayede temel rol oynayan tabloyu da aşırı beğendim, alakası olmasa da bana Dorian Gray’i anımsattı. 






Vincent Price’ın hakkını ayrıca vermeden geçemeyeceğim. Kendisi burada hem Charles Dexter War’u hem de Joseph Curwen’ı oynuyor. Charles Dexter War ne kadar büyüleyici bir kahramansa Joseph Curwen da o kadar karanlık bir villain, ki bu öyküdeki canavarın Curwen olduğunu söyleyebiliriz. Vincent Price bu iki karakteri de o kadar güzel oynamış - karakterler arası geçişler pürüzsüz ve karakterlerin kendine has yönlerini çok güzel vermiş. Vincent Price’ın oyunculuğu ve doğal karizması özellikle gotik hikayelere çok yakışıyor. Kendisini bir Lovecraft uyarlamasında görmek muhteşem.



İki karakterden bahsetmişken, (burası spoiler) karakterlerin verdiği irade savaşını izlemek, karakterlerin birbiriyle çatışması harikaydı. Vincent Price’ı tekrar alkışlıyoruz.



Öte yandan film iyi bir Lovecraft uyarlaması. Roger Corman kendince eklediği nüanslar var ancak ben bunların da yakıştığını düşünmekteyim. Özellikle ’63 yapımı bir uyarlama olduğu göz önüne alınca. Gerçi alınmasa da olur, film tolere edilmeden de gayet iyi.



Son olarak, sırf satış stratejisinden dolayı Edgar Allan Poe’nun şiiri eklenmiş olsa da ben onun da yakıştığının kanaatindeyim. Güzel bir gotik korku filmi izlemek istiyorsanız, The Haunted Palace tam size göre olabilir.



Not: Batman evrenindeki Arkham Asylum size bir şey hatırlattı mı? (:

Not 2: Bunu seven bunu da sevdi: The Dunwich Horror



 




Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuzu eksik etmeyin, her biri çok değerli^^