15 Ağustos 2020 Cumartesi

The Fire Never Goes Out


The Fire Never Goes Out



Noelle Stevenson ve İşleri

Noelle Stevenson çizgi roman dünyasında bilinen isimlerden. Özellikle Nimona ve Lumberjanes gibi işleri oldukça bilindik. Ben de zamanında blogumda Nimona’dan bahsetmiştim, kendisi tonunu sevdiğim bir çizgi romancı. Noelle Stevenson aslında kurgu yazıyor ve çiziyor olmasına rağmen geçtiğimiz mart ayında The Fire Never Goes Out (Harper Collins) isimli otobiyografik grafik romanı yayımlanmış durumda.


The Fire Never Goes Out yukarıda bahsettiğim gibi Noelle Stevenson’ın hayatını içeriyor: Öğrenciliğinden günümüze kadar hayatındaki hemen hemen her olguya değiniyor; okulunun bitmesini, depresyonu, duygusal krizlerini, mental sağlığını, cinsel yönelimini, kredi borcunu - hatta webcomic’lerine kadar neredeyse her şeyi anlatıyor Stevenson.


The Fire Never Goes Out Yapısı

Otobiyografik çizgi romanları okuyan biriyim, blogda da yazmışımdır mutlaka. Ancak Nolle Stevenson’ın bu graphic memoir’i pek çok yönüyle türünün örneklerinden ayrılıyor. Öncelikle bu bir grafik romandan ziyade bir kitaba daha çok benziyor, yani eserin yapısı metin ağırlıklı; çizgilerden ziyade Stevenson kendini metin ile aktarmış. 


The Fire Never Goes Out İnceleme


Diğer bir yönü ise çizgi romanda balon olmaması. Noelle Stevenson daha deneysel yaklaşmış duruma, üst paragrafta metnin daha ağırlıkta olduğu söylemiştim, bununla da yetinmeyip (neredeyse) balonları kaldırmış ve ruh halini yansıtan bir yazı stili kullanmış.  Özellikle depresyonunu anlattığı yerlerde çizimlerdeki yazılar oldukça klostrofobik. Bu da okuyucuya direkt duygunun geçmesini sağlamış. Zaman zaman da bazı fotoğraflar eklemiş. 


Kitap oldukça akıcı. Noelle Stevenson hayatını özellikle yıl yıl anlatmış. Bu sebepten eski işlerine de bir derinlik katıyor diyebilirim. Eski çizimlerindeki fikirlerini ve o dönemdeki duygularını anlattığından, okuyucularının bu grafik romanı okuduktan sonra eski işlerine dönüp tekrar okuma yapması, eski dönem işlerini daha iyi anlamalarına / yorumlamalarına olanak sağlayabilir.


Çizimlerinden de bahsedecek olursam, Noelle Stevenson’ın her zamanki tarzında fakat biraz daha cartoon / karikatür çizgisinde. Daha basit ama bilerek böyle bırakılmış, özellikle çizimlerdeki Noelle’in duygularını güzel yansıtmış.



Kimlere Tavsiye Ederim?

Anlayacağınız, otobiyografik grafik romanları seviyorsanız, The Fire Never Goes Out bu janrın içinde en iyi örneklerinden. Hem oldukça deneysel hem de usta bir çizgi romancının elinden çıktığı belli oluyor. Üstelik hem ağırlıklı kitap okuyan kesime hem de ağırlık çizgi roman okuyucusuna hitap ediyor. Noelle Stevenson’ın anlattıkları ise herkesten; yabancılaşma, geçim derdi, aşk. Böyle bir eser okumak istiyorsanız mutlaka göz atın derim.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuzu eksik etmeyin, her biri çok değerli^^