30 Haziran 2016 Perşembe

BTAS | Feat of Clay


Feat of Clay 
Batman'in, kimliğini Bruce Wayne olarak maskelediğini çoğumuz biliriz. -Hayır tersini söylemek istemedim.- Batman'in müthiş bir kılık değiştirme uzmanı olduğunu da biliyoruz. Peki ya biri Bruce Wayne kılığına girip suç işlese ve Batman, Bruce Wayne'in masumiyetini kanıtlamak zorunda kalsaydı? Tabii bunu yaparken bir suçu açığa çıkarmalı, bir yandan da alt metinde de bir ders vermeli. İşte tüm bunları yirmi dakikalık bir videoya sıkıştırmak istersek, Feat of Clay cevabımız olur. Tabii bunu ancak iki part halinde yapabilmişler -haklı olarak- toplamda kırk dakika yani. Marv Wolfman ve Michael Reaves yazmış bu bölümleri. Birinci bölümü Dick Sebast, ikinci bölümü ise Kevin Altieri yönetmiş. 

Mr. Freeze'in ardından yine çok iyi bir orijin verilmiş. Aslında Karlo Basil'in olan köken hikayesi bir diğer Clayface olan Matt Hagen'a verilmiş. Bence güzel bir karışım olmuş. Bu bölümde çizgi film tarihinde verilebilecek en güzel metaforlardan birini vermişler. Önce bir bölüm özetlerini geçeyim daha sonra ilgi çekici yerlere değineceğim. Özeti okumak istemezseniz önümüzdeki 5 paragrafı atlayabilirsiniz ^^


 İlk bölümde Bruce Wayne'i görüyoruz. Lucius Fox'dan Daggett'a ait bazı gizli belgeleri almak için beklemekte. Ancak savcıya verilmesi gereken bu belgeleri yok edeceğini söyleyince burada bir sıkıntı olduğunu anlıyoruz. Çok geçmeden Lucius'a komplo kurulduğunu görüyoruz. Lucius belgeleri kurtarmayı beceriyor. Silahlar patlayınca da Batman olay yerine varıyor ve Fox'u kurtarıyor. Eh, aynı karede hem Batman'i hem de Bruce Wayne'i göremeyeceğimize göre bir şeyler döndüğü ortaya çıkıyor. Ancak Lucius polislere, "Bruce Wayne bana tuzak kurdu." deyince işler daha da karışıyor. Malum, eğer Bruce hapishaneye girerse, Batman ne olacak?

Daha sonra Matt Hagen'ı görüyoruz. Aktörlük yapan Matt deli gibi bir krem arıyor. Yüzünü bu kremle düzelttiğini görüyoruz. İlginç bir şekilde tam bir 'bağımlı' gibi hareket ediyor. Ve yüzünü şekillendirdiği bu krem sadece 24 saat işe yarıyor. Elindeki son ürünü de kullanan Matt daha fazlasını bulmak için üretilen yere gitmek zorunda kalıyor: Daggett Industries'e. Tabii Daggett, Matt'in biraz daha ürün almak için fabrikaya geleceğini biliyor ve adamlarına işinin bitirilmesi talimatını veriyor. Adamlar da Matt'e aşırı dozda ürün veriyorlar ve ta-taaam: Bir süre sonra Matt Clayface'e dönüşüyor.  Daha çok bilgi almak için Lucius'un yanına giden Bruce ise tutuklanıyor. İlk bölüm de böyle sonlanıyor.


İkinci bölümde ise, Bruce nezarethaneden çıkar çıkmaz, eve bile gitmeden maskesini takarak işin peşine düşüyor. Clayface'e dönen Matt'i arkadaşı yüreklendirmeye çalışıyor. Bir kere hayata döndün tekrar dönebilirsin diye. Evet asıl önemli olayı bu bölümde göreceğiz. Matt geçmişte bir kaza geçiriyor. Aktör olduğu için bozulan yüzünü epey kafaya takmış durumda. Hastanede Daggett yanına geliyor ve plastik cerrahinin yıllar boyunca yapamayacağı şeyleri bir kremle elde edebileceğini söylüyor ve ilk denek olması için Matt'i ikna ediyor. O günden sonra Matt bu kremi kullanarak yüzüne istediği şekli vermeye başlıyor.

İşte bu asıl orijin hikayesini gördükten sonra Matt istediği şekle girebildiğini fark ediyor. Hatta derisi kıyafet eklini bile alıyor. Ancak bunun çok zor bir şey olduğunu, tıpkı bir kası gergin tutmak gibi olduğunu farketmesi çok uzun zamanını almıyor. Daha sonra çeşitli olaylar sonucunda Batman Clayface'in vücut yapısından bir örnek almayı başarıyor. Daggett ise kremi (Renuyu) piyasaya sürmek için bir televizyon programına çıkıyor.

Clayface vücut değiştirerek, intikam almak için o prgramda bulunuyor. Batman ise, dünyanın en iyi dedektifi, işi çözmüş ve muhteşem bir plan oluşturmuştur bile. Bir şekilde Clayface'i reji odasına çekerek planını işlemeye koymuştur. Burada ona eskiden oynadığı rolleri göstererek yakalamaya çalışacaktır. Ancak krize giren Clayface ekranlara saldırarak sağlam bir elektrik yeyip ölecektir. Öyle mi olacaktır? Çünkü Batman edindiği parçayı test ettiğinde elektiriğin Clayface zarar vermediğini görmüştür. Yani Matt, hayatının rolünü yapmıştır.


Eveet, özeti geçtik gelelim asıl kısma. İlk Clayface hikayesinin, ikinci Clayface olan Matt Hagen'a aktarıldığını söylemiştim. Kendisini DC Animated Universe'de ilk kez burada görüyoruz. Yine dramatik bir köken hikayesiyle çok güzel bir şekilde animasyon evrenine katıldı.

Bölümde gördüğümüz metafor ise, besbelli zaten, uyuşturucu bağımlılığı. Çok net bir şekilde görüyoruz bunu. Hele alınan o 'aşırı doz'un insanı ne hale getirdiğini. Gerçekten mükemmel oturtmuşlar. Tabii tutkuların tutsaklığını da görmek mümkün, malum Matt Hagen ve oyunculuk tutkusu. En genel tabirle bağımlılıkların insaı nasıl yalnızlaştırdığını en azından o psikolojiye soktuğunu çok güzel vermişler.

İlk bölümde ilk kez Batwing'i gördük. Gözlerimden kalp fışkıra fışkıra izledim resmen, mükemmel bir sahneydi. Bu arada Batman'in korkutma tekniklerini izledik. Ahahaha bayıldım ya! Bir de Batman Raymond Bell'e "Scumwad" diye seslendi. Bir anlamı olmayan bu kelime genel anlamda hakaret etmek için kullanılıyor. (Scum ve Wad olarak ayrı ayrı var tabii.)


İşte en ilgi çekici kısmı burası. İncilde, karakter çöküşünü ya da bozukluğunu sembolize etmede kullanılan bir kalıp var: Feet of Clay. Bireyin düşüşünü temsil eden bu ifade Daniel 2:3-33 ve 2:41-43'ü kapsıyor. Bu kısımda verilmek istenen şey ise bir heykelin vücut bölümünde ne kadar etkileyici ya da ne kadar kuvvetli materyal kullanırsanız kullanın eğer ayakları çamurdansa her şey düşecektir.

Of, of, of! Göndermeye bakın. Eğer ayaklar çamurdansa her şey düşecektir. Evet, karakter zayıfsa bireyin düşüşü kaçınılmazdır. Katılıyorum. ^^ Yani bölüme bu adın verilmesi tesadüf değil. Bu arada Batman: The Animated Series çocuklar içindi değil mi? 

Biraz da Two - Face için alt yapı çalışmalarının yapıldığını düşünüyorum. Bir de işin duygusal boyutu, paranoyaklaşması çok güzel aktarılmış. Bu arada Clayface Batman kılığına giremedi fark ettiniz mi? Yani öyle herkes Batman olamaz asdfghjk Ay yine cıvıklaştım tamam, ciddileşiyorum.

Batman'in bu bölümde gerçekten güzel replikleri vardı. Mesela: "Bütün o şekil değiştirmeler senden çok şey alıyor, değil mi?" gibi. Son olarak söyleyeceğim şey ise, ikinci partın son kısmında, Matt'in bütün o şekil değişmeleri mükemmeldi. Ya nasıl çektiniz o sahneyi nasıl çektiniz, siz insan mısınız? Hayır, bu yetenekle siz insansanız ben değilim ahahaha! O sahnenin giflerini de ekleyerek yazıya son veriyorum. 
Esenkikle kalın. 

Buraya küçük bir not düşeyim: Feet of Clay'i merak ederseniz  benim gibi saatlerce İncil'e bakmayın. Yani bakın, okuyun tabii ona bir şey demiyorum. Ancak kısa yoldan bir yolu var: Bursa Protestan Kilisesi'nin internet sitesi çok güzel. (Bu kıyağımı da unutmayın ;)) 













Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuzu eksik etmeyin, her biri çok değerli^^