11 Temmuz 2020 Cumartesi

The Question: The Deaths of Vic Sage


The Question: The Death of Vic Sage, Kasım 2019’dan beri DC Black Label klasmanında çıkarılmaya başlayan kısa bir seri. Dört sayı olması planlanan serinin henüz üç sayısı yayımlandı. Serininin yazarı Essex County ve Sweeth Tooth gibi işleriyle tanınan Jeff Lemire. İşin çizgi kısmı ise Denys Cowan ve Bill Sienkiewicz sorumluluğunda.



Konusu ise kısaca şöyle: Hikâye reşit olmayan kızların çalıştırıldığı bir genelevde, Ouestion’ın meclis üyesi Ford’u alt etmesiyle başlıyor. Haberci kimliği ile de suçla savaşan Vic Sage ya da Question, belediye başkanı Fermin’i de al aşağı etmeye çalışır ancak bu olaylar sırasında yakaladığı bir ipucu onu daha büyük bir gizeme sürükler. Bu ipucu Vic’i, Hub City’de var olabilecek bir masonvari bir gizli cemiyete götürecektir. Tabii olaylar burada da bitmez; bu gizem, Vic’in geçmişini de kapsayacak, kendi deyimi ile her şeyin birbiri ile bağlantılı olduğu bir vakaya dönüşür.



Öncelikle bu seriyi hakkında hiçbir şey dahi bilmeden okunabilir yapan temel faktörden bahsetmekte fayda var: Jeff Lemire. Jeff Lemire sektörde halihazırda rüşdünü ispat etmiş, işleri sevilen bir yazar. Kendisinin Question’a yaklaşımı da oldukça başarılı bir yerde duruyor. Buram buram objektivizm kokan seride Question’ı bir komplo teorisyeninden ziyade edebi denebilecek bir çerçevede, keskin fikirleri olan bir suç savaşçısı olarak ele alıyor; onu safi bir kahraman olarak değil de daha ilk sayfalardan görebileceğiniz bir anti kahraman haline getiriyor.



Jeff Lemire başarılı bir karakter portresinden sonra, hikâyeyi ilmek ilmek örmeye başlıyor. Ancak bunu yaparken Question’ı öyle bir işliyor ki, hikâye akışını Question’ın kendini sorgulamaları ile birleştiriyor. Karakterin kendini sorgulamalarını somut bir şekilde hikâyeye dahil ederek onu içsel bir yolculuğa çıkarıyor – Olay sadece Question’ın “kim olduğu” ile ilgili değil, “Question geçmişte kimdi?” sorusu ile birleşiyor. Yani hikâye basit bir yozlaşma karşıtı bir tema ile başlarken, şehri kapsayan oradan da Question ile birleşen bir yapıya bürünüyor.





Pek çok DC Black serisi gibi bu çizgi romanı okuması göreceli olarak zor, serinin çok katmanlı yapısı bu durumu daha da belirgin kılmakta. Ancak yer yer 70’li ve 80’li yıların noir stilini hatırlatması, Question’a daha derin bir bakış açısından bakılması, dahası dedektiflik özelliğini öne çıkarması bu seriyi okunası kılıyor. Denys Cowen zaten zamanında Dennis O’Neil ile Question üzerine çalışmıştı, bu da seriyi daha da yukarı taşıyor.



Özetle, Dennis O’Neil’in Question serisini seviyorsanız ya da modern; karanlık, karakterin iç dünyasının sorgulandığı, entelektüel alt metne sahip sayılabilecek ve de kompleks bir kurgu arıyorsanız, Question: The Deaths of Vic Sage size hitap edebilecek güçlü bir hikâye.
Share:

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuzu eksik etmeyin, her biri çok değerli^^