15 Aralık 2016 Perşembe

Goodreads Choice Awards | En İyi Grafik & Çizgi Roman Kategorisi

Goodreads, alanında çok kullanılan, benim de üye olduğum, gayet kullanışlı bir site. Sayesinde pek çok grafik roman keşfettim desem yalan olmaz. "Goodreads Author" gibi pek çok yazarı takip edebilmemiz gibi güzel bir özelliğinin yanı sıra, her yıl kullanıcılarının oylarıyla, kategoriler halinde çeşitli ödüller verilmekte. Şu an spesifik olarak ilgilendiğimiz kategori ise, "Best Novels & Comics" kısmı. Aday olan çizgi romanları sıralayacağım ve kazananı da en sona ekleyeceğim böylece aslında bir nevi "Öneri" listesi olmuş olacak.

Not: Liste en az oy alan çizgi romandan en yüksek oy oranına sahip olana doğru gitmektedir. En sonda ise kazanan eser bulunmakta ^.^

March: Book Three

March, esasında üçleme olan bir grafik roman. ABD'de İnsan Hakları Hareketini John Lewis'in perspektifinden aktarmakta. Yazarlığını Andrew Aydın, illüstrasyonu ise Nate Powell yaptı. Top Shelf'in yayımladığı ilk kitap (March: Book One) 2013 yılında çıkmıştı. March: Book Two 2015 yılında yayımlandı. Sonuncu kitap ise bu yıl Ağustos ayında çıktı.

İlk kitap, John F. Kennedy Book Awards'da ilk kez ödül kazanan grafik roman özelliğini taşınıyor. Book Two ise Eisner Ödüllerine aday olmuştu. Yine Book Three, National Book Award'da ödül alan ilk grafik roman oldu.

White Sand

Haziran 2016'da Dynamite tarafından yayımlanan White Sand, üçleme olarak planlandı. Yazar Brand Sandorsan ve Rik Hoskin, çizer ise Julius Gopez. Kitap New York Times Best Seller'de iki numara olarak yerini aldı.

Kumdan oluşan Taldain gezegeninde, kumları sihirli yollarla maipüle eden Sand Master'lar vardır. Ancak komploya uğrayarak katledildikleri zaman, içlerindeki en zayıf olan Kenton kendisinin tek kurtulan olduğunu düşünecektir. Düşmanlar her taraftan yaklaşırken, Kenton, Kriss isimli bir Darksider ile ortaklık kuracaktır.

Patience

Daniel Clowes'ın en uzun grafik romanı olan Patience, aşk temasına işlemesine karşın bir bilim kurgu aslında. Zamanda yolculuk filan var işin içinde.

Patience, Jack ile sevgili olmuştur ancak öldürülmüştür. Jack de bu durumda bir numaralı zanlı olmuştur. Olaylar gelişir ve Jack zaman yolculuğu yaparak 2006'ya gitmiştir. Patience'ın katilini bulmuştur ancak işler asla yolunda gitmez: Jack kendini 1985 yılında bulmuştur. Her "sıçrama"da Patience'ın geçmişini öğreniyoruz ve hikaye oldukça hassaslaşıyor.

Something New: Tales From a Makeshift Bride

En çok French Milk ve Displacement gibi işleriyle bilinen Lucy Knisley'in en yeni grafik romanı.

Daha çok otobiyografik çalışan Knisley bu sefer de kendi deneyimlediği bir şeyi,  kendi düğününü anlatmakta.

Kendi düğününü daha doğrusu deneyimini anlatmaktan çok bu endüstriye, kapitalizmin bu "getirisine" bakış açısını sunmakta, ucundan da feminizme değinmekte Knisley.

Small Gods: A Discworld Graphic Novel

"Sırf sen açıklayamıyorsun diye, bunun bir mucize olduğu anlamına gelmez"

Doubleday'in yayımladığı bu grafik romanın yazarı Terry Prachett, çizeri ise Ray Friesen.

Konusu ise şöyle: Kitap Brutha'nın hikayesini anlatıyor. Omnia'da, tanrısıyla yüz yüze gelecektir. Yani kelimenin tam anlamıyla yüzleşecektir. Om alçak gönüllü ve tek gözlü bir kurbağa olarak ortaya çıkacaktır ve tek gerçek inanın Brutha olduğunu keşfedecektir.

The Vision, Volume 1: Little Worse Than A Man

Marvel'dan çıkan serinin yazarı, bu aralar Batman'den ötürü epey ünlenen Tom King. Çizer ise Gabriel Hernandez Walta.

Vision kendine normal bir insanın kuracağı hayatı kurmuştur: karısı Virginia ve iki çocuğu Viv ve Vin. Çocuklar ona benzemektedir: Güçleri ve istekleri. "Normal olmaz arzusu" onlarda da vardır ve her şey çok normaldir. Yani aşırı normaldir. Çok geçmeden olanlar olacak, aile Grim Reaper tarafından saldırıya uğrayacaktır.

Rosalie Lightning

Eisner adaylığı bulunan çizer Tom Hart'ın, St. Martin's Press'ten çıkan grafik romanı.

Tom Hart, kendisi de bir çizer olan Leela Corman ile evli. Kızları, 2011'de,  ikinci doğum gününe üç hafta kala ölmüş. Tom Hart'ta bu ölümü işlemiş kitapta ve buna bağlı olarak keder, umudu kaybetme ve bu umudu tekrar bulma gibi temaları bulunduruyor. Yani anı niteliğinde bir grafik roman diyebiliriz.


The Wicked + The Divine, Vol. 3: Commercial Suicide

The Wicked + The Divine, Image Comics'in yayımladığı oldukça ünlenmiş bir seri. Bu volüm de #12 - 17 sayılarını kapsıyor. Yazarı Kieron Gillen, çizeri ise Jamie McKelvie.

Genel konusu şöyle: Tanrılar 90 yılda bir enkarne olmakta, yani insan şekline girmektedir. The Recurrence denen bu döngü gerçekleştiğinde iki yıldan fazla hayatta kalmamaktadırlar. "Sırf ölümsüz olduğun için sonsuza kadar yaşayacaksın manasına gelmiyor" gibi bir mottosu var hatta.

Rat Queens, Vol. 3: Demons

Yine Image Comics'in yayımladığı bir seri. Yazarı, Kurtis J. Wiebe. 3. Volümün çizerleri ise Tamra Bonvillain ve Tess Fowler. Bu volümün kapsadığı sayılar ise: #11 - 15

Genel konusu: Rat Queens kimdir? Tanrının yarattıklarını menfaat için öldüren bir grup. Bu karanlık komedi serisinin karakterleri de çok ilginç: Hannah the Rockabilly Elven Mage, Violet the Hipster Dwarven Fighter, Dee the Atheist Human Cleric ve Betty the Hippy Smidgen Thief. "Buffy, The Lord of the Rings dünyasında, Tank Girl ile tanışıyor!" şeklinde de özetlenmiş.

DC Universe: Rebirth #1

Evvet! Bu one-shot'ın bu listede olmasını -tabii ki- bekliyordum. Nedir efendim bu? Geoff Johns'un yazdığı, DC'nin Rebirth dönemini başlatan sayı. Çok feci olaylar olmuştu burada. Canımız, ciğerimiz, eski Wally gelmişti. Bize neler olduğunu anlatmıştı. Flashpoint olduktan sonra, Barry, her şeyi -daha doğrusu zaman akışını- düzeltmeye çalışırken neler olduğunu, birinin işe karıştığını ve kahramanlarımızın 10 yılının çalındığını söylemişti. Ay neden anlatıyorum ki, sitede zaten incelemesi mevcut: İnceleme: DC Universe Rebirth #1 --Ben okuyamam son bir cümleyle özetle derseniz, New 52'nin soru işaretleri bir nebze burada çözüme ulaştı.

Black Panther #1

Evet, Marvel'dan bir çizgi roman daha bu listede yer alıyor. Yazarı Ta-Nehisi Coates, çizeri ise Brian Stelfreeze.

Tabii ki bu sayının aday listesinde yer alması şaşırtıcı bir durum değil. Bu sayı ile Black Panther yeni bir döneme girmiş oldu ve böylece kendi serisine tekrar kavuşmuş oldu.

Bu arada seri şu an 8. sayısında. 9. sayı 28 Aralık'ta çıkacaktı yanılmıyorsam.

Paper Girls, Vol. 1

Yine Image Comics! Bu durumdan şikayetçi miyim? Asla! İsminin bile ilgi çektiği bu serinin yazarı Brian K. Vaughan. Çizer ise Cliff Chiang. Seri Eisner ve Harvey Ödüllerini almıştı.

Konusu şöyle: '80'lere gidiyoruz. Cadılar Bayramı'nın ertesi sabahı, bir grup gazete dağıtımcısı kızımız akıl almaz olaylara karışacaktır. Kızlarımız bir gaspçının peşine düşecek ve gelişen olaylar sonucunda kesinlikle 1988 yılına ait olmayan bir "Apple" ürünü bulacaklardır. Sonra gelsinz zaman yolculukları gitsin çeşitli zaman sürerlilikleri filan. Unutmadan, çizgi romanın tonu, ünlü dizi "Stranger Things" ile oldukça benzemekte.

Lumberjanes, Vol. 3: A Terrible Plan

Boom! Box gerçekten güzel işler çıkarıyor. Aday olan üçüncü volümün yazarları: Noelle Stevenson, Faith Erin Hicks, Shannon Waters. Çizerleri ise, Various ve Carolyn Nowak.

Genel konusu ise: Mal, Ripley, Molly, April ve Jo isimli bir grup kızın hikayesini anlatmakta. Bir izci kampında ilginç yaratıklarla ve doğaüstü şeylerle karşılaşacaklardır.

Dark Night: A True Batman Story

Tabii ki aday listesinde olmasına -yine- şaşırmadığım, Paul Dini'nin yazdığı ve Eduardo Risso'nun çizdiği, Vertigo tarafından yayımlanmış bir grafik roman. Benim kişisel oyum da kendisineydi :') Kazanamaması üzmedi değil ^.^

Paul Dini, Batman ve bilhassa Vertigo kelimelerini duyunca heyecanlanmamak elde değil. Ancak bu kitap kafalarda oluşan bir Batman hikayesi anlatmıyor. Paul Dini anlatıcı, ve çocukluğundan başlayarak kendi yaşamında Batman'in yerini anlatıyor. Adam West'in Batman'inden tutun da BTAS'ın arka planına kadar pek çok şeyi öğreniyoruz. Tabii ki Batman yine başkahramanımız ve Paul Dini'ye kaybettiği "umudu" tekrar kazandırıyor.

Monstress, Volume 1: Awakening

Marjorie M. Liu'nun yazdığı, Sana Takeda'Nın çizdiği, Image Comics'ten çıkan bir seri.

Konusu şöyle: Monstress, alternatif bir Asya'yı anlatıyor; 1900'lü yıllara gidiyoruz. Savaşın travmasından sağ çıkmaya çalışan bir kızın hikayesini anlatıyor, üstelik bu kız bir canavarla ilginç bir psişik bağ paylaşıyor. Üstelik bu; ikisini de dönüştüren ve ikisini de hem insanların hem de öteki dünyevi güçlerin hedefi haline getirecek bir güç.

Orange: The Complete Collection, Vol. 1

Listenin ilginçleştiğinin farkındayım. Ichiga Takano'nun yazdığı eserin konusu şöyle: Naho 11. sınıfa başla ve on yıl sonrasına bir mektup yazar. İlk başta öylesine yazdığı bu mektup bir bir gerçekleşmeye başlar ve Naho bunun gerçek bir anlaşma olduğunu fark eder. Naho'nun gelecekteki kendisi ona, Kakeru adlı bir transfer öğrencinin geleceğini söyler.
Mektup, Naho'ya bu öğrenciyi izlemesini, onu kötü geleceğinden sadece kendisinin kurtarabileceğini söylüyor. Naho onu kötü kaderinden kurtarabilecek midir?

Bu romantik bilim kurgu Japonya'da, şimdiden milyondan fazla kopya sattı.

Ms. Marvel, Vol. 5: Super Famous

Bu volümün yazarı G. Willow Wilson, çizerleri ise, Takeshi Miyazawa, Adrian Alphona ve Nico Leon.

Açıkçası bunun da listeye girmesine şaşırmadım. Kamala Khan kendine güzel bir kitle yarattı. Burada da resmi olarak bir Avenger oluyor!

Açıkçası Kamala tartışmalı bir karakter, "Tumblr kızlarına göre" gibi pek çok yorum okusam da, sevmeyenine de pek rastlamadım desem doğrudur.

Ghosts

Graphix'in yayımlandığı, Raina Telgemeier'in grafik romanı.

Catrina ve ailesi, kardeşi Maya hasta olduğu için taşınmaktadır. Cat, Bahía de la Luna için arkadaşlarını terk etmekten pek memnun değildir. Ancak komşuları ona bir sır verecektir: Bahía de la Luna'da hayaletler vardır!

Catrina pek ilgilenmese de, Maya bir tanesiyle tanışmak için oldukça kararlıdır. 


Saga, Volume 6
Brian K. Vaughan'ın yazdığı, Fiona Staples'in çizdiği, yine, Image Comics tarafından yayımlanan Saga serisi hali hazırda oldukça ünlü. Üç kere Eisner kazanması da bunu kanıtlıyor. 

Zaten biliyorsunuzdur ancak yine de söyleyelim: Galaktik bir savaş mevcuttur ve tarafların iki askeri birbirine aşık olacaktır. Bizde de Marmara Çizgi tarafından basılıyor. 

Bu cilt ise #31 - 36 sayılarını içermekte.


Eveeeet! Hala okuyan kaldı mı bilmiyorum ama sona geldik! Gördüğünüz gibi, adayların arasında graphic memoir'den tutun da dönem eseri var. Image ve Boom! Studios da bu listede yerini aldı. Ben ödülün DC ya da Marvel'dan bir çizgi romana gideceğini düşünsem de böyle olmadı. İşte açık ara oy farkıyla kazanarak şaşırtan çizgi roman: 


Adulthood Is A Myth


"Sen özel bir kar tanesi misin?

Kariyerini yükseltmek için ağ kurmanın tadını çıkarıyor musun?

Yetişkinlik, senin tamamı ile hazırlandığını hissettiğin, heyecan verici yeni bir meydan okuma mı?

Ugh. Lütfen git. 

Bu kitap geri kalanımız içindir. Bu çizgi roman, internette harcanmış tüm güzel hafta sonlarını, muhteşem bir adamla sokakta el ele tutuşmanın dayanılmaz acısını, bütün gün eve gitmenin ve tekrar pijamaları giymenin hayalini kurmanın ve bu yetişkinlik şeyinin tam olarak ne zaman başladığını merak etmeyi belgeliyor. Diğer bir deyişle, genç modern hayatın dehşeti ve beceriksizlikleri." şeklinde bir tanıtım metni hazırlamışlar zaten. Benim pek de bir şey söylememe gerek yok herhalde. ^.^


Share:

2 yorum:

  1. Blogunuzu yeni keşfettim ve hemen takibe aldım. Sizide bloguma beklerim :) www.nurundelidolublogu.tk

    YanıtlaSil
  2. Tebrik ederim, çizgi romanlar, kitaplar ve Netflix belgeselleri hakkında yorumlarımı keşfetmenizi öneririm.
    https://forestofnoreturn.blogspot.com

    YanıtlaSil

Yorumunuzu eksik etmeyin, her biri çok değerli^^