7 Mayıs 2016 Cumartesi

BTAS | Heart of Ice

"This is how I shall always remember you, surrounded by winter; forever young, forever beautiful. Rest well, my love. The monster who took you from me will soon learn that revenge is a dish best served cold."
Böyle başlıyor Victor Fries'in hikayesi. Ben de bu alıntıyla başlamak istedim. Bu yazıyla başlayarak Batman The Animated Series'ın en sevdiğim bölümlerini sizinle paylaşacağım. Bu yazılara inceleme demek istemiyorum çünkü herhangi bir konuyla ilgili inceleme yazabilecek kadar bilgili olduğumu düşünmüyorum. Özellikle konu çizgi romanla alakalı bir şeyse. Çünkü çizgi roman dünyasına girdikçe küçüldüğümü görüyorum. Öğrenecek çok şey var ve öğrendikçe bilmediğimi farkediyorum. Şimdi gelelim bölüme.

Heart of Ice, BTAS'ın 14. bölümü olarak hazırlansa da 3. bölümü olarak yayınlanmış. Bruce Timm'in kendisi tarafından yönetilmiş, Paul Dini tarafından yazılmış. Çoğumuzun Arnold Schwarzenegger'den aşina olduğu Mr. Freeze karakteri âdeta yeniden yaratıldı. Çizgi romanda, ilk olarak Mr. Zero (Batman #121, şubat 1959) olarak karşımıza çıkan bu karakter standart bir villaindi. Heart of Ice'la birlikte trajik bir köken hikayesi verilerek en popüler supervillain'ler arasına girdi. Bruce Timm, en çok Hellboy'dan bildiğimiz Mike Mignola'ya karakteri tekrar dizayn etmesi için teslim etti. Mr. Zero'yu, Mr. Freeze'e çevirdi ve bu bölümde ele alınan köken hikâyesi, New 52'ye kadar orijinal köken hikayesi kabul edildi. Bu müessir bölüm Emmy ödülüne layık görüldü. Üstelik, ileride Joker olarak karşımıza çıkacak olan Mark Hamill'i ilk defa burada, Ferris Boyle olarak gördük. (dinledik?)
Victor Fries (ahaha yakaladık mı kelime oyununu?^^) bir dahidir ve kriyojeni uzmanıdır. Karısı, Nora Fries, ölümcül bir hastalığa yakalanır. Bunun üzerine Victor, tedavisini bulana kadar karısını hayatta tutmak için onu dondurur ve araştırmalarına başlar. Ferris Boyle GothCorp'un CEO'sudur ve kurnaz, hayırsever biri gibi görünse de zalim bir adamdır. Victor çalışmalarında sonuç bulacağı sıralarda, Ferris Boyle projeyi sonlandırır ve Victor gizliden gizliye araştırmaya devam eder. Ancak bu durum bir gün ortaya çıkar ve Ferris Boyle ile yaşadığı tartışmada Victor kimyasalların üzerine düşer ve sıfır derecenin üstünde yaşayamayacak olan bir adama dönüşür. Tabii ki Ferris Boyle olayın üstünü kapatır. Bunun üzerine Victor, Mr. Freeze'e dönüşür ve intikamını almaya karar verir. Daha sonra GothCorp 'soğuk' ile ilgili suçların ortasında bulur kendini. Batman, polis dosyalarına erişir ve GothCorp'tan çalınan malzemelerin birleşince aşırı soğuk üretebilecek bir silaha dönüştüğünü keşfeder. Mr. Freeze'in amacı, Boyle'a verilecek olan "Humanitarian of The Year" ödülünde onu öldürmektir. Tabii ki Batman bunu engeller ve Arkham Asylum'da, Victor'ın yaşayabileceği, sıfır derecenin üstüne çıkmayan bir oda hazırlanır ve Mr. Freeze, Arkham Asylum'a sevk edilir.
Ferris Boyle'u, tü kaka, vicdansız yaptık ancak o da kendi davasında haklı. Yani, insani açıdan baktığımızda tabii ki vicdanımız onu suçlu bulacaktır ancak Bruce Wayne'e yaptığı açıklama da şöyle: "Şirket ekipmanlarını kişisel işlerinde kullanırken yakalanmıştı. Güvenlik görevlilerini gönderdim. Kavga çıktı ve bir patlama oldu, onu kaybettik. Şirket parasını harcıyordu. Benim paramı!" Evet bütün o "halk şirketi" laflarının, en "insancıl sanayi" ödüllerinin ironi olduğu ortada ama adamın yasal olarak hakkı var. Bir şey diyemiyoruz. Batman kötülerinin sevdiğim yönü de bu zaten; kimse için tamamı ile haklı ve ya haksız diyemiyoruz. Mesela, Mr. Freeze, Batman'le kavga ederken adamlarından birinin bacaklarını donduruyor ve onu arkada bırakarak ölüme terk ediyor. Bunu tümüyle yaşadığı travmaya bağlayabilir miyiz? Yoksa karakterinin parça parça dışa vurumu diyebilir miyiz? Bu arada bol bol Freeze'in acımasızlaştığı ile ilgili gönderme görüyoruz.
"I'm beyond emotions. They've been frozen in me..." ve "Yes, It would move me tears, if I still had tears to shed" gibi replikleri bunun güzel bir kanıtı. Bu arada Mr. Freeze çok iyi seslendirilmemiş mi? O gotiklik beni benden aldı götürdü. Michael Ansara iyi iş çıkartmış, şukusunu vermek lazım. Her seferinde, Edgar Allen Poe'dan bir şeyler okunuyor da ben de dinliyormuşum gibi hissettiriyor. Bu arada kılık değiştiren bir Batman gördük ve suçluyu arkasında bırakmayan bir Batman. O bacakları donan adamla ilgilenmesi çok hoş bir ayrıtıydı bence. Bir de, Mr. Freeze'in bu kadar zeki ve saplantılı olarak tasvir edilmesi bana biraz Batman'i anımsattı.Sanki onun kötü taraftaki haliymiş gibi.
Mike Mignola'dan bahsetmiştim. Suit'i öyle güzel dizayn etmiş ki, evet, Freeze'i görebiliyoruz. Orada maskesinin (fanusun?) altında ulaşılabilir bir karakter. Ancak gözlükleriyle, mavi-mor suitiyle, kesinlikle soğuk ve ürpertici bir karakter olmuş. Bir de Timm'in direkt kendisinin yönetmesi tabii ki bölüme sirayet etmiş. Gözlerimiz bayram etti ^^
Bu arada şu an tamamı ile sallıyor olabilirim ancak Boyle - Fries / Boile - Freeze göndermesi mevcut gibi. Düşünüyorum başka söyleyecek bir şeyim kaldı mı, hah, evet, Batman Arkham Origins'te bir adaptasyonu da var: Cold, Cold Heart. Bu arada bölüm için düzenlenen soundtrackler mü-kem-mel! Şuradan hepsine ulaşabilirsiniz.^^
Sanırım bu bölüm için söyleyeceklerim bu kadar. Zannediyorum bir dahaki bölüm Feat of Clay üzerine olur. Kendinize iyi bakın, esenlikle kalın ^^
Bu arada bana ulaşmak isterseniz: haticehayal96@gmail.com
Hatcik


Share:

10 yorum:

  1. Hım güzel, yaz bu konseptte yazılar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Batman'le ilgili farkındasın dimi :D Bak Max Payne değil :DD

      Sil
    2. Batman değil tabi Max Payne yapalım beraber izleyelim yazalım :) Ancak max paynenin böyle bir serisi yok tabi. :)

      Sil
    3. ahahaha ben sana okey öğretmemiş insanım hatırladın mı :DDD Şaka bir yana sınavdan sonra öğretirim bak onu ^.^

      Sil
    4. Max Payne olsun bizim olsun, en olmadı Batman olmasın :) Ya işte o kadar vefasızlık var :) Tamam ancak ben yirmilik diş ameliyatları ile cebelleşiyorum ona göre bir zaman dilimi belirleriz. Şu çekirgeye okeyin ustalıklarını öğret usta Batman:)

      Sil
    5. Haydaa hâlâ mı O_O Geçmiş olsun, ayarlarız tabii ki ^^

      Sil
    6. Teşekkürler ederim usta :) Yav teker teker aldırıyorum sıkıntılar büyük geçmiyor yaralar ağızda gömü bendeki lanetler çünkü şimdi kaldı bir tane ama ağız kazı alanı gibi :))) Ayarlıyalım benide usta okeyciler arasına sok :)

      Sil
    7. Hayal kırıklığına uğrayabilirsin yalnız, usta falan değilim ki sdfghjkl

      Sil
    8. Yan yattı çamura battı yapma benden ustasın bir kere, şimdi ayrıca mütevaziliği de bırakalım :)))

      Sil
    9. ahahahaha öyle olsun ^.^

      Sil

Yorumunuzu eksik etmeyin, her biri çok değerli^^