20 Haziran 2018 Çarşamba

Anya's Ghost

Birikmiş Batman yazılarım bekleyedursun, başka bir çizgi roman anlatacağım ben. Hatta aslında bir grafik roman: Anya's Ghost. Evet, Batman'e kaldığım yerden devam etmeyi düşünüyorum ama birikmiş çok sayı var, gözüm korkmuyor değil açıkçası. Ancak ufaktan başladım, güncele yetişince hepsini bir anda yayımlarım diye düşünüyorum. Gerçi benim işim belli olmaz öyle arada bloglayabilirim de. Ay neyse, ne Batman'miş asdfghjk Beni bu hale siz getirdiniz ya nys.


Anya's Ghost, cartoonist Vera Brosgol'un, 2011'de First Second Books'tan çıkan grafik romanı. Çizgi roman'ın renkli değil ancak morumsu bir tona sahip. Renkli çizgi roman sevmeyenler dahi bu kitaba bir şans versin derim çünkü oldukça güzel bir eser.

Anya, Rusya'dan Amerika'ya gelmiş bir ailenin kızı. Babası hakkında bir şey bilmiyoruz, ancak annesinin Anya ve kardeşi için oldukça uğraştığı ortada. Her ne kadar annesi amerikan çocuklarla eşit şartlarda yetiştirmeye çalışsa da Anya kendini farklı hisseden bir ergen kızımızdır.

Anya sigara içen, sadece tek bir arkadaşı olan -ki o da ilginç bir karakter- görünüşünü beğenmeyen, özgüvensiz -ama bunu da öyle çok takmayan- bir kızcağız. Notları kötü, sosyalliği sıfır olan bir protagonist.

Hayat Anya için böyle devam ederken kendisi bir gün bir kuyuya düşer: Bir de ne görsün! Kendi yaşlarında bir hayalet. Hayaletimiz 90 yıldır o kuyuda. Anya ilk başlarda Emily ismindeki bu hayaletten hoşlanmasa da zamanla, çeşitli olayların da sonucunda arkadaş olacaktır. Ancak bu arkadaşlık sonsuza kadar sürer mi? İşte grafik romanımız tam olarak bunu sorguluyor.



Çizgi romanın akıcılığı muhteşem. Ben bir oturuşta okudum. Kendisi young - adult klasmanına girse de okuyan herkesin seveceğini düşünüyorum. Vera Brosgol çizgisini de kalemini de çok basit tutmuş: Basit ama çok çok etkili. Bu sebepten olacak ki, çizgi roman adeta "akıyor" ki iyi bir çizgi romanda akış çok önemlidir. Bana göre tabii. Etkileyiciliğe gelirsek eğer, Vera Brosgol, basit çizgisi ile vermek istediği duyguyu çok iyi vermiş. Özellikle Emily'de. Emily'nin özellikle üzüldüğü -ve şirretleştiği- yerlerdeki çizgilerini çok başarılı budum. Kompleks değil kesinlikle ama başarılı.

Karakter evrimleri de oldukça güzeldi. Aslında bu grafik roman bir yerde graphic memoir özelliği de taşıyor: Anya'nın kökeni eşittir yazar / çizer Vera Brosgol'un kökeni. Kendisi de Rusya'dan beş yaşında göçmüş, hatta kitapta geçen kamp meselesi ile ilgili de bir grafik roman yayımlamış. Yani Vera Brosgol fantastik yolla da olsa bildiği, tecrübe ettiği şeyi veriyor. Haliyle karakterizasyonu, karakterlerin evrimi oldukça iyiydi. Klişeye kaçabilecek bir plot twist vardı ki onun da altından iyi bir şekilde kalktığını görüyorum. Kitabın sonunda Anya, baştaki kızdan çok farklı değil ancak olgunlaşmış bir kızdı. Bunu sırıtmadan, oldukça güzel vermiş Vera Brosgol. Emily'nin dönüştüğü şeyi de sevdim: Daha önce de dediğim gibi oldukça klişe olabilecek bir öykülemeyi gayet iyi yönetmiş.



Grafik romanın bir Harvey bir de Eisner Ödülü bulunmakta ki bu ödüllerin çizgi roman dünyasındaki yeri belli. Ayrıca kitabın Persepolise benzetildiği bir gerçek, bense Neil Gaiman'ın işlerini de hatırladım okurken. Bir şekilde Neil Gaiman'la Vera Brosgol'un tonları tutmuş.

Sonuç olarak oldukça eğlenceli ve bir oturuşta okuyacağınız bir graik roman Anya's Ghost. Fantastik bir şeyler olsun ancak çok da beynimi yormasın diyorsanız bir göz atın derim.

Gideyim de Batman yazısı yazayım.


Share:

4 yorum:

  1. Ben de merak uyandırdı içeriği . Çizgi romanları okumak daha bir eğlenceli ve zevkli oluyor. :)

    YanıtlaSil
  2. bangleşte çizgi roman olayına nedn yorum atılmıyor :D yorum atma kısmı yoktu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. postun altı nefret söylemleriyle dolmasın diye (:

      Sil

Yorumunuzu eksik etmeyin, her biri çok değerli^^